Forum Kulturystyczne.
Zasada jest prosta aby rosn±æ, bilans kaloryczny musi byæ na plus, dlatego powinni¶my zjadaæ o 500-1000 [kcal] wiêcej ni¿ potrzebujemy, po zwiêkszeniu bilansu na + ju¿ po tygodniu powinien pojawiæ siê wzrost masy cia³a o 250 do 500[g] – wzrost mo¿e byæ wiêkszy, ale bêdzie to g³ównie niestety masa t³uszczowa. Dlatego musimy uwa¿aæ aby nie przesadziæ…
BIA£KO – T£USZCZE – WÊGLOWODANY – ile, czego i dlaczego ?
1 [g] wêglowodanów – 4 kcal
1 [g] bia³ka – 4 kcal
1 [g] t³uszczy – 9 kcal
Na 1 [g] spo¿ytego bia³ka powinno przypadaæ 24 kcal z wêglowodanów i t³uszczy, a t³uszcze powinny stanowiæ ok. 25 % ogó³u energii.
Powinno siê spo¿ywaæ:
2-3 [g] bia³ka na kilogram masy cia³a
2-7 [g] wêglowodanów na kilogram masy cia³a
1-2 [g] t³uszczy na kilogram masy cia³a
Teraz sprawa najtrudniejsza dobranie proporcji pomiêdzy bia³kiem / t³uszczami / wêglowodanami jest to sprawa indywidualna, osoby maj±ce tendencje do tycia powinny trzymaæ poziom wêglowodanów na maxymalnie niskim poziomie, a w to miejsce wprowadziæ kalorie z bia³ka.
Osoby maj±ce trudno¶ci w nabieraniu masy / naturalnie chude – powinny trzymaæ poziom wêglowodanów na poziomie maxymalnym i je¿eli nadal przyrost jest niezauwa¿alny zwiêkszyæ spo¿ycie t³uszczy do 1,5 a nawet 2 [g] na kilogram masy cia³a.I kilka bardzo wa¿nych zasad:
dziennie jemy 5-6 posi³ków o sta³ych porach
wêglowodany spo¿ywamy g³ównie rano i w posi³kach przed i po treningowych, im pó¼niej tym liczba wêglowodanów w posi³kach powinna ulegaæ zmniejszeniu
w ostatnim posi³ku nie jemy praktycznie wêglowodanów jest to posi³ek bia³kowy, mówiê „praktycznie”, poniewa¿ nawet w chudym twarogu takie siê znajd± (ma³o, – ale zawsze co¶)
przed treningiem nale¿y zje¶æ du¿± ilo¶æ wêglowodanów z³o¿onych, aby w sposób ci±g³y zaopatrzyæ siê w energie potrzebna do intensywnych æwiczeñ. Najlepiej je¶æ ok. 1h przed.
bezpo¶rednio po treningu spo¿ywamy du¿± ilo¶æ wêglowodanów (ok. 1g na kg masy), aby uzupe³niæ straty glikogenu, np. banany, carbo, miód, wafle ry¿owe, sok.
pijemy g³ównie wodê mineraln± niegazowan± 3-4 litry dziennie
unikamy s³odyczy, chipsów, coli, napojów gazowanych itp.
mleko pijemy tylko, je¿eli nie mamy problemu z t³uszczem oraz z trawieniem laktozy
Teraz jeszcze co¶ równie wa¿nego:
¬ród³a bia³ka: piersi z kurczaka, wo³owina, ryby (makrela, filety mintaja, morszczuka, tuñczyk), jaja, twaróg chudy
¬ród³a wêglowodanów: ry¿, p³atki owsiane, makaron, ziemniaki, kasza gryczana, chleb pe³noziarnisty
¬ród³a t³uszczy: t³uste ryby, olej lniany, oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogronPrzyk³adowe plany diety na masê miê¶niow±:
Dieta na mase nr 1
Posi³ek I
100g p³atków owsianych
450ml jogurtu naturalnego
200g twarogu chudego
50g rodzynki
50g orzechy w³oskie
1 banan
Posi³ek II
200g piersi z kurczaka
200g chleb ¿ytni pe³noziarnisty
200g serek wiejski
Posi³ek III
200g piersi z kurczaka
200g chleb ¿ytni pe³noziarnisty
200g serek wiejski
Posi³ek IV (przed treningiem)
200g piersi z kurczaka
100g ry¿u bia³ego
Posi³ek V (po treningu)
100g ry¿u bia³ego
³y¿ka miodu
7 bia³ek jaj
Posi³ek VI
200g piersi z kurczaka
100g ry¿u bia³ego
Posi³ek VII
200g ser bia³y chudy
Dieta na mase nr 2
posi³ek I
Mleko zaw. 1,5 % t³uszczu 300g
P³atki kukurydziane 100g
posi³ek II
3 jaja kurze
Chleb razowy 50g
Szynka z indyka 100g
posi³ek III
Ry¿ 100 g
piersi z kurczaka 150g
sa³atka 60g
oliwa z oliwek 10g
posi³ek IV
ry¿ bia³y 100g
uda kurczaka 100 g
oliwa z oliwek 10g
posi³ek V
ry¿ bia³y 100g
ser bia³y chudy 150g
jogurt 100g
posi³ek VI
Tuñczyk w sosie w³asnym 150g
Dieta na mase nr 3
posi³ek I
P³atki owsiane 100g
Mleko 1,5 % t³uszczu 300g
Rodzynki 50g
Orzechy w³oskie 50g
Gainer 20% 50g
posi³ek II
ry¿ br±zowy 100g
kukurydza konserwowa 100g
groszek konserwowy 100g
owoc cytrusowy 100g
jogurt 150g
dwie kromki ciemnego chleba z serem ¿ó³tym
ser bia³y chudy 100g
posi³ek III (przed treningiem)
pier¶ kurczaka 200g
ry¿ br±zowy 100g
posi³ek IV (po treningu)
wafle ry¿owe 4 kromki
sa³ata, pomidor
chuda wêdlina 100g
ry¿ bia³y 100g
posi³ek V
2 jaja kurze
3, 4 marchewki
sa³atka z tuñczykiem
jogurt 150g
posi³ek VI
ser twarogowy chudy 225g
herbata zielona
Dieta na mase nr 4
posi³ek I
p³atki owsiane 80 gram
mussli 50g
mleko 1,5 % 400g
posi³ek II
pieczywo ciemne 100g
tuñczyk 100-120 g
twaróg 50-70 g
oliwa z oliwek ³y¿ka sto³owa
posi³ek III (przed treningiem)
ry¿ bia³y 100g
pier¶ z kurczaka 100g
posi³ek IV (po treningu)
ry¿ bia³y 125g
pier¶ z kurczaka 150g
oliwa z oliwek 10g
posi³ek V
ser bia³y chudy 100-150 g
ciemne pieczywo 50 g
posi³ek VI
ser bia³y chudy 150g
lub
tuñczyk w wodzie 120g
Offline